KÁVÉVÁLTOZATOK

A kávé a rubiaceae családba sorolható, mely – a svéd botanikus Carl von Linné által kifejlesztett növényi klasszifikációs rendszerben – 4500 változatot foglal magában, melyek közül 60 faj a Coffea nemzetséghez tartozik. Gyümölcseiknek köszönhetően csupán 25 faj vonható kereskedelembe, melyek közül a Coffea Arabica, a Coffea Liberica, a Coffea Robusta, valamint a Coffea Excelsa áll az első négy helyen a kávékereskedelemben.


COFFEEA ARABICA

kavemag caffe arabica 300x300

A Coffea Arabica, mely Etiópiából származik és melyből az arab kávébabok származnak, a globális termelés háromnegyedét teszi ki és a legjobb kávéfajtának tartják a világon.
Az Arabica egy finom növény, mely magas vidéken terem, ragyogó zöld levelei vannak és 12 méter magasra is megnőhet.
Megfelelő minőségben a legjobb: minél nagyobb a magasság, annál érettebb a gyümölcs és annál gazdagabb aromákban az ital. 800-1200 méteres magasságban virágzik, ahol az egyenlítői területek olyan időjárási körülményeket biztosítanak, melyek a növény egészséges és buja növekedéséhez szükségesek. Az ideális hőmérséklet 20 fok. Minden tekintélyesebb elismerés az Arabicát illeti, mely Kelet-Afrikából, valamint Dél-Amerikából származik. Koffeintartalma alacsonyabb, mint a robustáé, azonban az Arabica aromás, testes, erőteljes ízvilágú, valamint megfelelően kesernyés az eredetétől és az elkészítési módtól függően (többé-kevésbé fűszeres, keserű, kakaós ízű).
A termelési területtől és a termesztett típusoktól függően az Arabica több néven ismert, mint például Brazil, Milds, Typica, Maragogype (nagyméretű kávészemei miatt közkedvelt), Moka és Bourbon (Brazíliában rendkívül gyakori).
A legnagyobb presztízsű Moka főleg Szaúd-Arábiában terem, mely kávébabok inkább kisebb méretűek, intenzív aromás illattal. Hegyi zöld színűek a szemek, alakjuk pedig lapos és szélesebb.
Az 1800-as évek végén kezdett elterjedni más kávéfajták termesztése, mivel rengeteg járvány elpusztította a Coffea Arabicát különböző területeken. Azóta egyéb fajtákat is sikeresen piaci forgalomba helyeztek.


COFFEEA ROBUSTA

kavemag caffe robusta 300x300

A Coffea Canephora, közismert nevén Coffea Robusta, egy erős és nagy ellenállóképességű kávécserje, mely akár az ötven méteres magasságot is elérheti, jól tűri a betegségeket, a rovarokat és a hőséget, valamint alacsonyan fekvő területeken nő (200-800 méter) tekintélyes terméssel. Ágai esernyő-szerűen nőnek, ráhajolva a talajra. Egész évben szüntelenül virágzik. 1898-ban Kongóban fedezték fel és mára a globális termelés ¼-ét teszi ki: a kávészemek (drupe) általában véve kisebbek, mint az Arabica, a kerek szemek közepén egy egyenes barázdával, valamint magas koffeintartalommal, még akkor is, ha a pörkölés után egy kissé illatosak. Ez a kávéfajta, mely sík területen is megtalálható, nagy sikernek örvend a kereskedelemben, mivel – a gazdag termés és a kedvező ár mellett – ellenáll a betegségeknek és kedvezőtlen körülmények között is egészséges marad a növény. A Robusta gyümölcse közepes kávét hoz, mely kissé aromás és nagyon erős (keserű és fás), azonban testesebb és magasabb koffeintartalmú az Arabicánál. Nehány fajta, melyet a Canephora keresztezéséből nyernek, nagyon közkedvelt Indonéziában, Ugandában, valamint Nyugat-Afrikában. Sőt, létrejött az Arabusta, mely a két kávéfaj, az Arabica és a Robusta keresztezése.

 

 

 COFFEEA LIBERICA

kavemag caffe liberica 300x300

Ez a kávéfajta Libéria erdőiből, valamint Elefántcsonpartról származik; gyönyörű, erős, buja, hosszúéletű növény sokkal nagyobb gyümölcsökkel és kávészemekkel, mint az Arabica, valamint sokkal nagyobb ellenállóképességgel a parazitákkal szemben. A növény magas hőmérsékletet és bőséges vizet igényel. Ezen tulajdonságai miatt a Coffea Libericát oltványként is használják új fajok előállítására Elefántcsontparton és Madagaszkáron.
Kávébabjaiból, habár alacsonyabb minőségűek, illatos és kellemes kávé állítható elő. Kis idővel ezelőtt ízvilága igencsak közkedvelt volt a skandináv országokban.

 

 

 

 

 


EGYÉB KÁVÉFAJTÁK

A Coffea Excelsa, melyet 1904-ben fedeztek fel, ellenáll a kórokozóknak és a szárazságnak, termése bőséges, és az érett kávébabokból illatos és kellemes kávé állítható elő, mely hasonló, mint a Coffea Arabica.

A kevésbé alkalmazkodó fajták között megtalálható:
Coffea Stenophilla, Coffea Mauritana, Coffea Racemosa, Coffea Congencis, Coffea Dewevrei, Coffea Neo-Arnoldiana, Coffea Abeokutoe, Coffea Dybowskii, melyek főleg Afrikából származnak (Elefántcsontpart, Kongó, Új-Guinea …)


caffe la messicana varieta caffe arabica 1