A KÁVÉ TÖRÉNETE

Fedezze fel a világ legnépszerűbb italának történelmét
Első bízonyítékok
Számos legenda és mítosz létezik a kávécserje felfedezésének történetéről.
A legelső megbízható bízonyítékok Etópiából származnak. A növényt elszállították Szaúd-Arábiaba és a mai Yemen területén termesztették.
A yemeni legenda szerint a Chedochef kolostor egyik szerzetese – miután hallott egy Kaldi nevű pásztorról, akinek a kecskéi és tevéi éjszaka is ébren voltak, miután megettek egy bizonyos növényt – italt készített ebből a növényből azért, hogy későig fent maradhasson éjszaka és tovább imádkozhasson.

ÉRKEZÉS EURÓPÁBA

A kávé a velencei kereskedelem által került Európába. Először a katolikusok rendkívül ellenezték és az “ördög italának” nevezték, elméletük azonban hamarosan megdőlt, mivel a pápa igen kedvelte ezt az italt és javasolta fogyasztását.

A kávét kínáló helyek egyre inkább elterjedtek egész Európában és hamarosan a kulturált férfiak találkozási pontjává váltak. A 18. században a franciák elültették az első növényeket Martinicában és azután a kávéültetvények elérték Közép- és Dél-Amerikát.

A kávé annyira széleskörben elterjedt, hogy az Egyesült Államokban ez lett a hivatalos ital, válaszul az angolok által a teára kivetett magas adóra.

Az espresso története 1882-ben kezdődött Franciaországban, majd onnan gyorsan elterjedt Olaszországban is, ahol sokkal intenzívebb fejlődési folyamaton ment keresztül.

A KÁVÉ MA

Ma a kávé hatalmas iparnak örvend, melyben több, mint 20 millió ember dolgozik világszerte és mely iparág befektetések terén az olajipar mögött a második helyen áll.
Több, mint négyszáz milliárd csészényi fogyasztással évente a kávé a legnépszerűbb ital a Földön. Csak Brazíliában a kávéültetvényeken dolgozó emberek száma ötmillió fölött van és több, mint hárommillió ültetvényről gondoskodnak.
Egy csésze gőzölgő kávé kortyolgatása mára már az egyik legközkedveltebb tevékenységek közé tartozik az emberek körében csaknem világszerte.

caffe la messicana sacco chicchi

A KÁVÉ BOTANIKAI JELLEMZŐI

A növény

A kávé a cserje és a fa termése, mely a szubtrópusi területeken nő. A rubiaceae családjába tartozik, mely 500 nemzetséget és 600 fajt foglal magában. A gardenia és a növény, amelyből a kinint kivonják, ugyanabba a családba tartozik, mint a kávé. Az első Carl von Linné-féle besorolás óta a botanikusok nem tudtak megegyezni a katalogizálásról a gyümölcsök és növények változatossága miatt. Minimum 25 faj létezik, melyek a trópusi Afrika területéről és néhány indiai-óceáni szigetről származnak.
Mindegyik faj fás, méretük a cserjéktől a több, mint 30 méteres fákig terjed. A levelek sárgák és élénkzöldek egy kevés piros színnel keverve.
A növény először fehér, finom virágokat bont, melyeknek intenzív jázminillata van és csupán pár napig virágoznak. Ezután kis zöld bogyós termések jelennek meg, melyek először sárgává, majd pirossá, végül pedig, 6-9 hónap után, majdnem feketévé válnak.


A NÖVÉNY TERMESZTÉSE

Az ideális termesztési hőmérséklet 15-24 fok közé esik az Arabica kávészemek esetében, erősebb kávéfajtáknál pedig 24-30 fok között van ez a hőmérséklet. Ezek a fajták elviselik a melegebb és szárazabb időjárási körülményeket, azonban a 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet nem – az Arabicával ellentétben.
Egyik típus sem bírja a fagyot, mely azonban előfordulhat az egyenlítői ültetvényeken 200 méter feletti magasságban. Általában véve a kávé bőséges locsolást igényel: a csapadék időszakossága és erőssége szabályozza a növekedést, a beporzást és a virágzást.
A növény vízigénye a talaj kémiai és fizikai sajátosságaival áll összefüggésben. A két legnépszerűbb kávéfajta a Coffea Arabica (arab kávé), mely az termelés 70-80 %-át teszi ki, valamint a Coffea Robusta (robusta kávé). Két kisebb kávéfajta, a Coffea Liberica (liberica kávé), valamint a Coffea Dewevrei (excelso kávé) kisebb mennyiségben található meg a kereskedelmi forgalomban.

ETIMOLÓGIA

A kávé nevének etimológiája az afrikai Kaffa felvidékhez kötődik, mely egy gazdagon megművelt földterület. Az sem kizárt, hogy a már világszerte ismert kávécserje a névadója az abesszíniai felvidéknek.
Az is elképzelhető, hogy a név a török Kahye szóból ered, mely az arab Qahva szóból származik, jelentése pedig bor vagy élénkítő ital. Manapság Etiópiát tartják a Coffea Arabica és ezáltal a kávéfogyasztás születési helyének, azonban elsőként Szaúd-Arábiában, azon belül pedig Yemenben alakult ki ez a szokás.

caffe la messicana sfondo chicchi caffè pianta e1453295116153